Myndighetsbesked om dödshjälp i dag

Socialstyrelsen väntas i dag förtydliga rättsläget i frågor om dödshjälp. Detta sedan en kroniskt sjuk kvinna i ett brev till myndigheten begärt att få avsluta sin livsuppehållande behandling och dö under nedsövning.

Kvinnan lider av en medfödd neurologisk sjukdom som gör att hennes tillstånd hela tiden försämras och hon har varit bunden till en respirator sedan sex års ålder.

I mars skrev kvinnan till Socialstyrelsen och begärde då att få sin respirator avstängd och att hon då vill vara nedsövd. På det sättet vill hon slippa plågan att bli kvävd till döds vid fullt medvetande.

Socialstyrelsen håller vid lunchtid en pressträff för att ge sin syn på saken, med bland andra avdelningschef Anders Printz.

Olika experter har varigt oeniga i frågan och det är därför som myndigheten kommer att sätta ned foten, även om den inte kommer att ta ställning till kvinnans begäran i sak utan bara redogöra för rättsläget.

Vissa bedömare anser att vården har rätt att tillmötesgå kvinnan. De menar att alla beslutskapabla vuxna har rätt att säga nej till vård enligt hälso- och sjukvårdslagen och att de har rätt till god symtomlindrande vård i livets slutskede.

Andra bedömare anser att fallet tangerar vad som kan betraktas som aktiv dödshjälp, som är förbjuden i Sverige, och att ansvarig läkare skulle kunna riskera att åtalas eller mista sin legitimation.

Socialminister Göran Hägglund (KD) har förklarat att han inte ser några skäl till att utreda frågan om livsuppehållande behandling av svårt sjuka eller döende patienter i Sverige, och inte heller frågan om aktiv dödshjälp. 

Däremot har han välkomnat att Socialstyrelsen är i färd med att se över rättsläget. Till årsskiftet väntas myndigheten också presentera uppdaterade allmänna råd kring vård i livets slutskede.


TT
Anders Molin

anders.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista