Ny metod får polisbilar att synas på natten

Rikspolisstyrelsen prövar en helt ny metod i Västsverige för att få polisbilar att synas bättre på natten. Tre bilar har utrustats med ljusdioder på taket, som gör att de roterande blåljusen hela tiden får ett svagt blått sken.

– Vi vet att folk ser oss inte på andra sidan motorvägen och folk ser oss inte ifrån höghus och villor, utan uppfattar oss som en vanlig bil. Varför ska vi inte synas lika bra i mörker som på dagen? Det går ju att släcka det här om vi behöver, men i den mån vi kan synas så bör vi göra det, säger Göran Duesgård, gruppchef inom trafikpolisen i Göteborg, som kom med förslaget.

Försök till och med mars
Normalt upptäcks en polisbil i mörkret först när sirenen hörs och det roterande blåljuset på taket syns.

Men genom ett försök i Västsverige med tre polisbilar, två i Göteborg och en polisbil i Vänersborg, hoppas polisen, som ju enligt Rikspolisstyrelsen ska vara ute och synas mer, att en polisbil kan synas ännu bättre.

Försöket pågår till den sista mars. Om alla är nöjda kan det här bli standard på landets ungefär 3 500 polisbilar.

500 ljusdioder på taket
De tre polisbilarna har försetts med 500 små ljusdioder, som fästs på rampen där de roterande blåljusen sitter.

Dioderna lyser upp ljusrampen så mycket att det framgår klart och tydligt på flera hundra meters avstånd att det är en polisbil som döljer sig i mörkret.

– Vi ser när vi är ute i trafiken att lastbilar med släp sänker hastigheten 400 meter framför oss i mörker på motorvägen och bakifrån kommer det inga bilar och kör om. De lägger sig lugnt och fint bakom, säger Göran Duesgård.

Varför har man inte genomfört det här tidigare om det är så bra?

– Det är en tröghet i allting. Hade det varit i ett annat land kanske de hade beslutat och satt in det, men så fungerar det inte i Sverige utan här ska det testas och avslås och komma tillbaka efter kanske tio år. Blir det då bra kanske vi ska genomföra det, säger Göran Duesgård.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista