Skandias förre vd förhörd i tre timmar

På söndagen förhördes den förre vd:n i Skandia Lars-Eric Petersson. På kort tid har tre före detta höga chefer tagits in till förhör, misstänkta för grov trolöshet mot huvudman, men Lars-Eric Petersson kunde gå hem efter förhöret i polishuset på Kungsholmen i Stockholm.

–Idag har polisen hållit ett förhör med Lars-Eric Petersson och det varade ungefär i tre timmar. Det har varit ett utmärkt förhör, säger Torgny Wetterberg, Lars-Eric Peterssons advokat.

På vilket sätt?

–Vi har för första gången fått klarhet i vad frågorna om lägenheterna egentligen berör och Lars- Eric Petersson har haft möjlighet att ge sin syn på detta. Därigenom menar vi att hans oskuld står i öppen dager, säger Torgny Wetterberg.

Utredningen av Skandiacheferna och deras barns lägenhetsrenoveringar går nu i intensivfart.

Hördes tidigare
Skandias förre vd Lars-Eric Petersson kallades till förhör tidigare än planerat.

Bakgrunden är att lägenheterna renoverats för 17 miljoner kronor, men på fakturan stod det att det handlade om en ombyggnad av Skandias huvudkontor.

Tidigare har de före detta Skandiacheferna Ola Ramstedt och Ulf Spång suttit anhållna, men det var aldrig fråga om att anhålla eller häkta Lars Eric Petersson, säger hans advokat Torgny Wetterberg.
Misstankarna kvarstår
Misstankarna kvarstår mot samtliga tre direktörer, säger länskriminalens presstalesman Ulf Göranzon.

–Förhöret är genomfört och misstankarna kvarstår. Det har inte iträffat någon förändring med anledning av förhöret idag, säger Ulf Göranzon. 

Varför anhölls inte Lars-Eric Petersson?

–Vi anser att vi har fått den information vi behöver ha och att det inte finns skäl för ett anhållande av honom, säger länskriminalens talesman.

Försvagades misstankarna mot honom?

–Vi vill inte göra någon kommentar. Misstankarna kvarstår om brottet, säger Ulf Göranzon.

Vad händer nu?

–Nu fortsätter förundersökningen och det är flera människor som ska höras och det finns en hel del material att analysera och det ligger närmast nu, säger länskriminalens talesman Ulf Göranzon.

Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".