Hot och stenkastning stänger förskola

Uppdaterad: 16:54
En förskola i Malmö har tvingats stänga från och med i dag på grund av en allt för hotfull miljö. Lärarna har känt sig hotade och skolan har drabbats av skadegörelse, säger Lärarförbundets huvudskyddsombud i Malmö, Henrik Wollter.

– Personalen kunde inte vara utomhus med barnen på gården då de inte kan garantera säkerheten för barnen där. Det kastas sten och det är mycket glas på marken och sådana saker.

Hur unikt är det att ni har beslutat att stänga en skola på grund av sådana omständigheter?

– Det är mycket unikt. Jag tror aldrig att det har hänt i Malmö tidigare.

Vid Herrgårdens förskola i Malmöstadsdelen Rosengård, en så kallad lägenhetsförskola, har de 34 barnen i åldrarna 1 till 5 i dag fått åka buss till ett annat fritidsområde.

Enligt lärarna har man upplevt en hotfull stämning det senaste året och de senaste veckorna har okända personer, framför allt ungdomar kastat stenar och flaskor mot skolan, där även glassplitter och skräp spridits över lekplatsen.

Kommunen tittar nu på var nya lokaler kan ordnas, men i Herrgården kommer det inte bli en ny förskola igen, säger Rosengårds stadsdelschef Eva Ahlgren.

– Förskolan stänger och den flyttas permanent. Den ska alltså inte tillbaka.

I området Herrgården har Malmöpolisen under en längre tid satsat stort på att kartlägga kriminella gäng som varit aktiva där, och under 2009 hade man i ett halvårs tid dygnet-runt bevakning i området.

Enligt Eva Ahlgren som under dagen suttit i möte med skolan och polisen har anmälningarna från förskolan varit få, och hennes uppfattning har varit att situationen varit betydligt lugnare än vad som framkom under fredagens möte då det gemensamma beslutet togs att stänga skolan. Nu vill hon arbeta för att informationen snabbare når den högre ledningen i stadsdelen i framtiden.

Skadegörelsen, tror hon, delvis beror på den rådande trångboddheten.

– Det gör att unga samlas ute. Just det här att man ger sig på en förskola har lett till en allmän oro. Ibland undrar jag om man förstår konsekvenserna av det man gör, säger Eva Ahlgren Rosengårds stadsdelschef.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista