Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kvaliteten ska säkras på Torsby sjukhus

Sen det visat sig att ett stort antal tyska läkarstudenter under senare år fått arbeta som läkare på sjukhuset i Torsby, ska landstinget i Värmland införa ett kvalitetssäkringssystem för att kontrollera att sjukvårdens regler också följs.

Det handlar om förtroendet för vården, säger landsstingsstyrelsens moderata ordförande Catarina Segersten Larsson.

–Även om man har ett regelverk måste man också vara säker på att det följs och det arbetet måste starta nu. Det viktiga är att den här typen av händelser inte sker en gång till. Det är inte bara en fråga för Värmland utan också för hälso- och sjukvården totalt sett i landet, säger Catharina Segersten Larsson.

För en vecka sedan uppdagades att en obehörig  läkare varit verksam vid sjukhuset i Torsby. Han ska i flera fall ha opererat själv och dessutom skrivit ut narkotika.

29 tyska studenter
Nu står det klart att 29 studenter som läser medicin i Tyskland fått arbete som läkare på sjukhuset. 

Landstinget ska nu utreda om patienter kommit till skada och blivit felbehandlade.

Att studenterna fått jobb mot reglerna beror på ett systemfel, säger biträdande landstingsdirektör Kristina Lange Carlsson.

–De har kunnat skriva ut recept, de har gjort bedömningar och de har verkat som primärjour i den första jourlinjen på sjukhuset. Det är ett systemfel, helt enkelt, säger biträdande landstingsdirektören Kristina Lange Carlsson.

Det kan bero på att det är så svårt att få tag på läkare.

–Man har försökt att fånga upp duktiga blivande doktorer och i bästa fall få dem att stanna i Torsby. Det har varit ett sätt att rekrytera i ett läge där det är svårt att få läkare, säger Kristina Lange Carlsson.

Socialstyrelsens medicinalråd Claes Tholin säger också att Torsby sjukhus helt enkelt har behövt de obehöriga läkarna.

–Torsby har varit ett litet sjukhus och de har varit rädda om sin framtida existens. När det har varit svårt att rekrytera läkare till Torsby har man tummat på regelverket, säger Claes Tholin på Socialstyrelsen. 

Ansvarig chef på sjukhuset, som nu är avstängd från chefsuppdraget, säger till Ekot att hon kommer att ge en förklaring till att hon anställt obehöriga läkare. Men hon är inte beredd att göra det ännu.

Fyra studenter kvar
Biträdande landstingsdirektör Kristina Lange Carlsson, som nu tagit över som sjukhuschef, understryker att de studenter som fått jobb i Torsby har studerat omkring nio terminer. De som läser medicin i Sverige kan få dispens att jobba som underläkare, vilket är vanligt.

Fyra tyska studenter arbetar kvar på sjukhuset i Torsby, men nu som rena auskultanter, som inte har något eget medicinskt ansvar.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".