SOCIALSTYRELSEN

Döende patienter har rätt att avbryta vård

Uppdaterad: 16:55
Svårt sjuka och döende patienter har rätt att avbryta den livsuppehållande behandlingen, om de önskar. Den tolkningen gör Socialstyrelsen som efter att ha fått flera brev från patienter som själva vill få rätt att avstå behandling, nu granskat lagtexterna.

En av dem som skrivit till styrelsen är Lars-Olov Hammergård, svårt sjuk i den neurologiska sjukdomen ALS.

– Ja säkert 15-20 år sen så fattade jag beslut att jag ska inte bli något kolli. Det är ingen värdig död, utan jag vill avsluta mitt liv med enbart glada minnen och inte i någon misär, säger han.

Socialstyrelsen har fått flera brev i frågan, bland annat från en respiratorbunden 31-åring, och en ALS-patient.

Det svar de fått idag är att det är patienten själv som bestämmer vilken behandling hon tar emot och när den ska avbrytas.

Om patienten inte vill ha en livsuppehållande behandling, ska läkaren respektera det. Förutsättningen är att patienten är beslutskompetent och välinformerad och förstår konsekvenserna av beslutet.

Enligt Socialstyrelsen är det här ingen stor förändring i den praxis som redan råder i svensk sjukvård.

Men det finns läkare som fruktat för åtal om de avbryter en behandling och patienten avlider. De har nu en säkrare grund att stå på enligt avdelningschef Anders Printz vid styrelsen.

– Vi kan inte lämna några garantier men vi utgår ifrån att vår tolkning om vad som är god vård och vad som ligger inom ramen för personalens skyldigheter. Den tolkningen utgår vi ifrån får betydelse för hur polis och åklagare hanterar sådana här situationer, säger han.

Det är bland annat patientens starkare ställning i vården som ligger bakom den nya tolkningen av rättspraxis som Socialstyrelsen presenterat och det välkomnas av ordförande Ingemar Engström i läkaresällskapets etiska delegation.

– Vi uppfattar att det här är ett tydligt ställningstagande för att all vård måste bedrivas enligt patientens önskan. Och om man av olika skäl inte längre vill ha vård så kan man inte tvinga människor till det. Där har varit oklarheter hittills från tillsynsmyndighetens sida, säger han.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista