SCA oroas över kunders förtroende

Pappers- och hygienföretaget SCA kom i dag med sin rapport för årets första kvartal, samtidigt som ett av företaget bruk är uttaget i strejk. Vinsten blev 1,5 miljard kronor före skatt, det är på samma nivå som första kvartalet i fjol.

Vid företagets anläggning SCA Kraftliner Munksund ligger arbetet nere sedan den 16 april på grund av fackförbundet Pappers strejk. Och senare i dag kan även SCA Obbola utanför Umeå dras in i konflikten.

Enligt SCA:s vd Jan Johansson kostar strejken stora summor pengar.

– För hela branschen pratar vi om kostnader i miljardstorlek. För vår del är det bara berörs bara ett verk i Sverige, men det verkar ju utvidgas. Det största problemet för oss är förtroendet hos våra kunder.

Enligt arbetsgivar- och branschorganisationen Skogsindustrierna går företagen miste om 100 miljoner kronor per dag i förlorade exportintäkter om strejken utökas i kväll. Kommer inte parterna överens om ett nytt kollektivavtal före klockan 18 tas ytterligare sju pappersbruk ut i strejk.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista