Hjälp till Grekland splittrar i Tyskland

I Tyskland rasar en hård debatt om ekonomiskt stöd till Grekland. Finansministern får kritik för att ha lovat för mycket och för snabbt. Kritiken kommer också från hans eget kristdemokratiska parti.

Partivännen, gruppledaren i parlamentet, Volker Kauder vill vänta med hjälpen till Grekland.

– Tysk lagstiftning om hjälp till Grekland blir det först när grekerna gått med på ett flerårigt saneringsprogram av sin ekonomi, sa Kauder i dag.

Han var också konkret och sa att lönerna i den grekiska offentliga sektorn borde ingå i saneringen, att de alltså är för höga.

Från den liberala regeringspartnern kom liknande kritik: Det var fel av finansminister Schäuble att "direkt ställa honungsburken på bordet" i början av förhandlingarna. Han borde istället ha hänvisat grekerna enbart till hjälp från Internationella valutafonden, IMF, sa liberalen Hermannn Otto Solms.

Hans partiledare, utrikesminister Guido Westerwelle sa inför EU:s utrikesministermöte i dag att några tyska beslut om hjälp inte finns än, och att alltför snabba konkreta löften minskar trycket på Grekland att "göra sin läxa med tillräcklig flit och disciplin." Först krävs nu en uppgörelse mellan grekerna och IMF. Därefter kan ett tyskt beslut följa, menade Westerwelle.

I pressen får den tyska regeringen kritik för att inte snabbt nog behandla Greklands begäran om stöd, att räntorna grekerna får betala på marknaden nu stiger igen, medan tyskarna grälar om stödet.

På måndagseftermiddagen framträdde förbundskansler Angela Merkel i Berlin för att åter lugna:

– Tyskland kommer att hjälpa Grekland när förutsättningarna är uppfyllda. Det kommer att dröja några dagar ännu, sa Merkel.

Hon sa sig ha fått besked från IMF-chefen att förhandlingarna med grekerna ska vara klara i början av maj och att ett treårigt saneringsprogram för Greklands ekonomi är målet för både IMF och Tyskland.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista