Hägglund: Det enda humana och kloka

Socialminister Göran Hägglund (KD) tycker att Socialstyrelsens slutsats är rimlig. En beslutskapabel patient som har information om konsekvenser och alternativa behandlingar ska själv avgöra om behandlingen ska avslutas eller inte.

Han håller också med om Socialstyrelsens slutsats att patienten ska få lindring mot smärta och ångest med mediciner när ett sådant beslut har fattats.

– Det är en rimlig slutsats och det enda humana och kloka, säger Göran Hägglund.

Han påpekar att Socialstyrelsens yttrande var väntat och önskat.

– Det är på detta sätt sjukvården har hanterat frågan de senaste åren, menar han.

Han tror inte heller att en läkare riskerar juridiska påföljder om denne avslutar livsuppehållande behandling.

– Ingen ska behöva räkna med en påföljd av rättslig art om man är den som stänger av exempelvis en respirator när patienten själv inte kan göra det men har uttryckt sin mening om att behandlingen ska avslutas, säger han.

Förtydligandet är viktigt eftersom det är en känslig fråga för patienter, anhöriga, personal och allmänheten, menar Hägglund.

Nils Rekke, överåklagare och chef för åklagarmyndighetens rättsavdelning, tror inte att en läkare skulle kunna åtalas i fall där den livsuppehållande behandlingen har avslutats.

– Man har i svensk lag rätt att göra i stort sett vad man vill med sitt liv. Självmord är ju inte belagt med straff enligt svensk rätt, säger Nils Rekke.

Man har alltså rätten att välja att underkasta sig behandling eller inte. Och det kan i vissa fall innebära rätten att få en respirator avstängd.

Rekke påpekar att det måste vara ett genomskinligt förfarande, dokumentationen måste vara noggrann och beslutet ska vara skriftligt och komma från patienten.

– Det ska inte vara du eller jag som beslutar om detta, eller någon anhörig, säger Nils Rekke.

– Sker det under sådana förutsättningar ser i alla fall inte jag att det är ett fall för rättsväsendet.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista