Åklagares analys ifrågasätts i Johanfallet

Åklagaren i fallet med 24-årige Johan Liljeqvist har gjort en egen analys av dödssättet som helt underkänns av rättsläkaren i fallet. Enligt överåklagare Björn Ericson dog Johan Liljeqvist för att han drog ner en kräkning i luftvägarna när han var på sjukhus.

– Andnings- och cirkulationsstoppet ledde till syreskadorna, det inträffade på sjukhuset som en följd av att han kräktes och fick ner det i lungorna, säger överåklagare Björn Ericson.

Han fick andnings- och hjärtstillestånd för att han kräktes?

– Jag är inte medicinare men så har det beskrivits av poliserna.

Ekot har i flera reportage granskat polisutredningen mot de poliser som ingrep mot 24-årige Johan Liljeqvist. Efter kritik av den första utredningen startades en ny förundersökning i höstas under ledning av överåklagare Björn Ericson. Men för en dryg månad sedan lade han ner sin utredning.

Enligt Björn Ericson var det alltså en kräkning på sjukhuset som ledde till Johan Liljeqvists död. De inblandade poliserna har inte gjort något som ens påminner om ett brott.

– Det menar jag, det finns inget som påminner om ett brott, säger han.

Men åklagarens analys av dödssättet, som han gjort helt på egen hand, avfärdas av rättsläkaren som obducerat Johan Liljeqvist.

Det var inte någon kräkning i luftvägarna som orsakade Johans död. Det säger rättsläkaren Adam Berkowicz, som står fast vid sin tidigare bedömning: Dödsfallet har samband med polisingripandet.

– Jag har inte ändrat det på något sätt, den förnyade förundersökningen har inte ställt mig några kompletterade frågor, säger han.

Inga nya frågor?

– Nej, jag har inte fått några nya frågor.

Tidigare i Ekot har vittnen trätt fram och berättat att poliserna låg på Johan Liljeqvist överkropp på ett sätt som orsakar syrebrist.

Riskerna med det här farliga greppet uppmärksammades efter Osmo Vallos död vid ett polisingripande på 1990-talet.

Vittnenas berättelser om trycket på Johan Liljeqvist rygg stöds av obduktionsfynd. Förutom skador på överkroppen hade Johan Liljeqvist även så kallade punktformade blödningar i ögonen och ansiktet.

Enligt rättsläkaren har blödningarna uppstått när bröstkorgen trycktes ihop så hårt att blodet som pumpades upp i huvudet inte kunde rinna tillbaka till kroppen.

Men den här delen i det rättsmedicinska protokollet har åklagaren Björn Ericson helt missförstått.

– Sedan är det naturligtvis så att de inträffade skadorna genom hjärtstilleståndet på sjukhuset förklarar också de här punktformade blödningarna, säger Björn Ericson.

Gör de det?

– Det borde de göra om i fall man inte andas, för det är väl samma sak.

Får man punktformade blödningar då?

– Om man inte andas, så har jag uppfattat vad rättsläkaren skrev.

Då har du nog missförstått?

– Ja, det är nog möjligt.

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista