Slöjböter ledde till fransk polygamidebatt

Den franska debatten om polygami - månggifte - började sedan en kvinna som dömts till böter för att hon körde bil i heltäckande slöja. Det har sedan visat sig att kvinnans man, enligt franska myndigheter, har ytterligare tre fruar, och polygami är förbjudet i Frankrike.

Inrikesministern vill dra tillbaka mannens franska medborgarskap, vilket lett till splittring inom regeringen.

Det är inte förbjudet att ha älskarinnor, varken i Frankrike eller inom islam, försvarar sig mannen. Han nekar till att han är gift med de fyra kvinnorna, som är mammor till hans tolv barn och som eventuellt medverkat till bidragsfusk.

Mannen är en halalslaktare i staden Nantes. Han kom från Algeriet, gifte sig här i Frankrike och fick medborgarskap.

Men polygami är förbjudet och inrikesministern Brice Hortefeux har därför bett sin kollega, invandringsministern, att undersöka om mannens medborgarskap kan återkallas. Svaret är: förmodligen inte, men kollegan, invandringsministern Eric Besson talar om att ändra lagen.

Enligt fransk tv finns det kanhända uppemot 20 000 hushåll i Frankrike, där mannen har flera fruar, men ingen vet exakt.

Den hätska debatten i dag kommer samtidigt som Frankrikes regering förbereder ett totalförbud mot burkan, den heltäckande slöjan, på offentliga platser.

Enligt oppositionen på vänstersidan försöker inrikesministern bara att öka stödet för den mycket hårt kritiserade idén.

Inrikesministern har sagt att mannen är en fundamentalistisk islamist och medier talar om honom som välkänd för säkerhetstjänsten, därför borde familjerelationerna ha varit kända, menar också oppositionen.

Muslimer i Frankrike upplever sig alltmer utpekade, säger Mohammed Moussaoui, ordförande för rådet CFCM.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista