Astra samarbetar med lågpristillverkare

Billiga läkemedelskopior, så kallad generika, har utmålats som ett hot mot de etablerade läkemedelsjättarna. Men istället för att bekämpa dem så har flera stora läkemedelsföretag nu istället inlett samarbeten med lågpristillverkare.

Astra Zeneca hoppas kunna öka sin tillväxt genom att en indisk generikatillverkare nu ska få börja använda deras varumärke.

– Det ska ses som ett steg i att vi vill bli starkare på tillväxtmarknaderna, säger Steinar Höeg, ansvarig för satsningen på Astra Zeneca.

Tillväxten är ett problem för Astra Zeneca, som kommer med kvartalsrapport den här veckan.

En tunn forskningsportfölj oroar och om ett par år går patenten ut på flera av koncernens storsäljande läkemedel.

Men Astra Zeneca har en plan, senare i år ska en indisk generrikatillverkare, Torrent pharmaceuticals, som tillverkar lågpriskopior av olika läkemedel, få börja använda Astra Zenecas varumärke på 18 av sina preparat.

Det ska göra att Astra Zenecas marknadsandel ökar i flera tillxätländer, säger Steinar Hoeg.

– Brasilien, Ryssland, Kina, Mexiko och Turkiet och ytterligare ett antal länder som nu är på gång.

Tidigare hade det varit otänkbart men i dag är kvalitet hos till exempel den indiska Torrent Pharmaceuticals så hög att det inte är någon riks att låna ut varumärket.

– De har bra kvalitet på sina läkemedel. De har även lyckas få igenom dem hos läkemedelsmyndigheten i ett antal länder. Det borgar för att det finns en kvalité i det de gör. Kombinationen i deras kvalitet i tillverkningen och vår kvalitet och säkerhet hela vägen ut till kund, den kombinationen blir stark, säger Steinar Höeg, ansvarig chef på Astra Zeneca.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista