Kerrys ekonomiska politik får kritik

I USA vann Massachusetts-senatorn John Kerry primiär- och provval i ytterligare tre deltstater i helgen. Därmed stärkte han ytterligare sina chanser att bli demokraternas presidentkandidat i hösten val. Men i takt med framgångarna så granskas också Kerrys utspel och förslag allt noggrannare, inte minst hans ekonomiska politik.

”Vi kommer inte kunna skapa några nya jobb i tillverkningsindustrin, förrän George Bush förlorat sitt jobb”. Det är ett av John Kerrys många enkla populistiska budskap som präglar denna valkampanj.

Precis som de andra demokratiska kandidaterna riktar Kerry mycket av sin kritik mot att det försvunnit 2,5 miljoner arbetstillfällen under Bushs tid vid makten och att överskott i statsfinanserna vänts till ett rekordstort underskott.

Kerry menar att presidentens skattesänkningar främst gynnar de redan välbeställda.

Inga konkreta planer
Frågan är då vad Kerry tänker göra åt den ekonomiska politiken om han blir president.

Så många konkreta planer har han ännu inte lagt fram. Ett förslag han presenterat är att satsa 50 miljarder dollar under en ospecifierad period för att skapa nya jobb.

När det gäller den mycket känsliga frågan om frihandelavtal eller eventuella handelshinder, och amerikanska arbetstillfällen som förvinner utomlands, har han varit lite oklar vilken linje han tänker driva.

Kritiseras för förslag
Kerry har däremot gjort klart han vill ta bort skattesänkningar för de som tjänar över 200 000 dollar, ungefär 1,5 miljoner kronor om året.

Han säger också att hans målsättning är att halvera underskottet under sin första fyraårsperiod president.

Men kritikerna säger att Kerry än så länge har få konkreta förslag hur det ska gå till, och republikanerna menar att han i valkampen presenterar reformförslag utan att förklara hur de ska bekostas.

Ordkriget är ju föga förvånande med tanke på att ekonomin som vanligt kommer att bli en av de viktigaste frågorna i kampen om presidentposten.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".