BP riskerar skadestånd i miljardklassen

Det stora oljeutsläppet utanför USA:s sydkust kan komma att kosta oljebolaget BP miljarder i skadestånd. Utsläppet jämförs nu med den stora miljökatastrofen utanför Alaska 1989, där tankern Exxon Valdez läckte ut 40 000 ton råolja.

Bengt Kriström är professor vid det nystartade centret för miljö- och naturresursekonomi i Umeå.  

– Man enades om en miljard dollar tror jag i slutbelopp så att säga, jag gissar att det blir ungefär samma den här gången, säger han.

Det var i torsdags som en av BP:s oljeriggar exploderade och sjönk i havet drygt sex landmil söder om Louisiana. Nu pumpar det ut olja från källan, rakt ut i havet, motsvarande runt 1 000 fat om dagen.

Det finns de som menar att det här kan vara det värsta oljeutsläppet sedan olyckan utanför Alaska för drygt 20 år sedan.

Det rättsliga efterspelet efter Exxon Valdez-olyckan kom mycket att handla om vad man kan kalla existensvärde, enligt Bengt Kriström.

– Man sätter ett värde i att en art sparas så att säga trots att man aldrig nånsin kan tänka sig att få se en sån art. Det kan vara en isbjörn eller blåval, det är själva existensen eller bevarandet som man tillmäter ett värde.  

– Man kom fram till det i USA att man kan räkna in det här i de totala värdena som man ska betala skadestånd för, säger Bengt Kriström.

Det väldiga oljeutsläppet utanför Alaska gav direkta kostnader på totalt runt tio miljoner dollar, till exempel i form av förstört fiske.

Men kostnaden landade på 3,8 miljarder dollar när man försökte räkna med även de här mer indirekta existensvärdena.

Ingen kan i dag veta om det här utsläppet kommer orsaka liknande skador som Exxon Valdez-olyckan, men enligt Bengt Kriström riskerar alltså BP skadestånd i miljarddollarklassen.

– Man gjorde en noggrann utredning av de här frågorna då och de var väldigt kontroversiella men man landade i alla fall i att det är relevant att ta in de här existensvärde och jag tror inte man har ändrat sig på den punkten men det kommer säkert att bli väldigt kontroversiellt även i det här fallet, säger han.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista