Börsens reaktioner på rapporter spretar

Vinsten stiger men ännu haltar försäljningen. Det här är hittills ett mönster som präglat flera av börsbolagens rapporter för första kvartalet.

I dag gällde det rapporterna från verkstadsföretaget Alfa Laval och skogsindustrikoncernen SCA.

På papperet kan det se som att goda tider har återvänt. För Alfa Laval blev kvartalsvinsten 900 miljoner kronor. Bättre än väntat som det heter på finansanalytiernas språk. Trots det föll aktiekursen. För SCA blev vinsten högre än samma period förra året men sämre än förväntat. Trots det steg aktien med några tioöringar.

Kursreaktionen på börsen spretar kan det tyckas, trots att huvudbudskapet i kvartalsrapporterna hittills är att bolagsvinsterna nästan genomgående är bättre nu än för ett år sedan.

Förklaringen är att det fortfarande är i första hand nedskärnignar och rationaliseringar som åstadkommit bättre vinster. Att det är gamla besparingsprogram som slår igenom och som redan under 2009 födde förhoppningar som drev upp aktiekurserna på börsen.

Nu är det återigen förhoppningar som i förväg driver på aktiekurserna inför kvartalsrapporterna. Men nu är förhoppningarna mer knutna till signaler om högre omsättning och försäljning. Eller vägledning från bolagens verkställande direktörer om att en vändning är på väg.

I förra veckan banade det väg för häftiga kurslyft på runt 10 procent när rapporterna kom från Volvo och Ericsson och omvänt ett kursras för svensk-schweiziska ABB.

Ett nytt kort i leken är den senaste tidens signaler om kraftigt högre priser på råvaror. Allt från järnmalm och olja till massaved som kan pressa både skogs- verkstadsindustrin.

Där suckar i dag hörs från SCA och tidigare från bolag som SKF och SSAB och där frågetecken finns, finns utrymmet för att kompensera sig genom egna prishöjningar.

Sammantaget kan det därför vara dukat för nya glädjeskutt eller besvikelser när rapporterna fortsätter att strömma in den närmaste tiden.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista