Stenungsund portar partier från skolan

Stenungsunds kommun trotsar Skolverkets regler om hur de politiska partierna ska behandlas av skolorna. Skolverket har nyligen slagit fast att partierna ska behandlas lika.

Om några politiska partier bjuds in till skolan ska också andra partier ges liknande möjlighet. Men till skolorna i Stenungsund kommer bara partier som finns i kommunfullmäktige eller i riksdagen att ges möjlighet att informera.

– Vi säger att skolans värdegrund är ett av de tyngsta uppdragen som skolan har att arbeta med. Det finns partier som inte lever upp till den, säger Carola Granell, socialdemokratisk ledamot i Stenungssunds bildningsutskott.

– Det gäller också tryggheten för eleverna i skolan som skolledningen också har ett stort ansvar för. Utifrån de två aspekterna har vi valt att förmulera vårt beslut.

För två veckor sedan kom Skolverket med sina riktlinjer till landets skolor. Skolorna måste behandla alla politiska partier lika var en av de tydligaste uppmaningarna till skolorna. Om några partier får komma till en skola måste också andra partier ges samma möjlighet.

Skolverket hänvisar till grundlagens principer om att myndigheter ska vara opartiska och behandla alla lika och grundlagen väger tyngre än beslut fattade kring till exempel skolors olika värdegrunder.

Skolan får inte utesluta ett parti även om budskapet strider mot skolans värdegrund, skriver Skolverket och stöder sig på avgöranden av Justiteombudsmannen och Justitiekanslern. Inte heller ordningsskäl kan användas som skäl för att utestänga ett parti på grundval av de åsikter de förväntas föra fram.

– Jag delar inte den uppfattningen. Det gjorde inte flertalet i bildningutskottet heller. Skolans värdegrund och tryggheten för eleverna kommer först i Stenungsund, säger Carola Granell.

Men det som gäller från Skolverket är ingen uppfattning utan riktlinjer?

– Det finns riktlinjer om mycket. Det är inget absolut tvingande utan i sådana fall får man pröva det.

En prövning som i första hand kommer att ske hos Justiteombudsmannen dit fallet är anmält av Sverigedemokraterna, ett av de partier som inte får komma till skolorna i Stenungsund.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista