Mindre buller svårt att nå i miljömålen

Det går mycket trögt att nå de miljömål som riksdagen beslutat. En sammanställning Sveriges Radio har gjort visar att pessimismen om att nå målen är större i dag än för tre år sedan.

Bland det som har gått allra sämst är delmålet att minska bullret, ett miljöproblem som ofta hamnar i skymundan.

Tegelbacken i Stockholm är en av de mest bullriga stadsmiljöerna i Sverige med sina broar för tåg och intensiv biltrafik i många filer.

Men också sådana stadsmiljöer där bullret kan verka hopplöst att minska, omfattas av miljömålet om ”God bebyggd miljö”.

Det är ett av 16 miljömål som riksdagen beslutat och kanske det allra svåraste att uppfylla. I sex län har utsikterna att nå målet "God bebyggd miljö" blivit sämre sedan 2006, visar Sveriges Radios kartläggning av hur miljömålen utvecklas sedan 2006. Då trodde fler länsstyrelser att det skulle kunna gå, om man skulle satsa resurser på det.

Magnus Lindqvist, som arbetar dels på miljöförvaltningen i Stockholm, dels på Boverket med just det här miljömålet, är bekymrad.

– Det är riktigt anmärkningsvärt och närmast en skandal att bullerfrågorna har behandlats så lågprioriterad i och med att det är jättemånga människor som berörs och totalt sätt är kostnaderna för samhället skyhöga. När vi också kan lägga till sjukdomseffekter och liknande påverkningar på människor är det tydligt att den här frågan behöver prioriteras högre, säger Magnus Lindqvist.

På tio år har över två miljarder kronor satsats på att minska buller. Framförallt har pengarna gått till bullerskydd av olika slag och ljudisolerade fönster.

Men mindre har gjorts åt orsakerna till bullret, eller att ens ta reda på orsakerna. I Stockholms län är det bara sex kommuner av 26, som har kartlagt allt buller.

– Dels är buller generellt sätt ett nedprioriterat område och lite grann ett bortglömt problem, dels så finns det så många olika aktörer, det finns ingen samlad kraft som jobbar åt rätt håll.  

Ser man till andra miljömål ser det också illa ut.

Sveriges Radios har sammanställt länsstyrelsernas bedömningar av om målen kan nås i tid. 2009 räknade de som omöjligt i sammanlagt 151 fall, att jämföra med 113 fall år 2006. 

Pessimismen kring miljömålen har alltså tilltagit mot för tre år sedan.

Ett undantag sticker ut, målet om ett skyddande ozonskikt, där åtgärder för att stoppa ozonnedbrytande ämnen lett till att målet nås.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Research Jenny Küttim 
ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista