Nationella insatsstyrkan söker kvinnor

Den nationella insatsstyrkan inom polisen består enbart av män. Men nu gör polisen en storsatsning för att rekrytera kvinnor. Kvinnliga poliser kommer bland annat att bjudas in till informationsmöten och öppet hus. Målet är att så småningom kunna anställa kvinnor i nationella insatsstyrkan.

Bertil Olofsson är chef för nationella insatsstyrkan och för honom är det viktigt att få in kvinnor i gruppen.

– I Sverige idag så är ungefär 35 procent av poliserna kvinnor. Vi letar efter de bästa poliserna och vi tycker att det är synd att tjejerna inte söker för vi tror att det finns tjejer som är väl lämpade för det här.  

Den nationella insatsstyrkan har funnits i 12 år. Hittills har endast fyra kvinnor sökt jobb där.

Bland de drygt 50 poliser som idag jobbar inom insatsstyrkan finns inga kvinnor.

Inget hinder för kvinnor
En studie som gjorts bland 1000 kvinnliga poliser visar bland annat att många tror att jobbet är för fysiskt krävande för kvinnor. Och visst är det krävande, säger nationella insatsstyrkans chef Bertil Olofsson, men inte så krävande att kvinnor inte klarar av det.

– Vi behöver inga muskelbyggare men vi behöver smidiga, starka och uthålliga människor och det är jag övertygad om att det finns tjejer som är också. Sen lägger vi ju mycket vikt vid de psykologiska faktorerna och där tror jag inte att det finns någon negativ effekt hos de kvinnliga poliserna, snarare tvärtom.

Finns intresse
Nationella insatsstyrkan huvuduppgift är att bekämpa terrorism. I praktiken sätts styrkan in vid grov kriminalitet och till exempel gisslansituationer.

Även om bara män jobbar där idag så finns det kvinnor som är intresserade.

– Jag tycker att det verkar kul. Jag förstår att det är väldigt krävande men jag tror också att det är ett tajt gäng och det är något som jag verkligen letar efter, säger Sissil Olsson, studerande på Polishögskolan.

Informationskampanj
Under våren kommer kvinnliga poliser att bjudas in till särskilda informationsmöten och till öppet hus i nationella insatsstyrkans lokaler.

Insatsstyrkans chef Bertil Olofsson hoppas att det ska leda till att flera kvinnor så småningom anställs i gruppen. Och polisstudenten Sissil Olsson tror också att kampanjen kan få effekt.

– Jag tror inte att det blir så många men det vore jättekul om bara en kom in.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".