Får elen avstängd efter rekordhögt elpris

Många privatpersoner har problem med att betala vinterns dyra elräkningar. Antalet personer som får sin el avstängd har ökat kraftigt och många vill ha anstånd på sin faktura.

Kent Broberg bor i Spjutsbo i Dalarna och eftersom han inte kan betala sin elräkning kommer han att få strömmen avstängd.

– Jag har fått problem att betala elräkningarna, de är alldeles förstora för att jag ska klara av det, säger Kent Broberg.

Hur ska du hantera det?

– Jag har inget svar på det. Jag har en vedspis i köket.

Kent och hans elleverantör Västerbergslagens Energi har inte kunnat komma överens om en avbetalningsplan och det kan bero på att Kent tidigare inte har betalat sin elräkning för än efter flera påminnelser.

Från leverantörens sida vill man inte kommentera det enskilda fallet. Många elleverantörer väljer att skicka brev till sina kunder för att berätta om möjligheten att söka anstånd på sin elräkning eller att lägga upp en avbetalningsplan.

Trots det ser man en kraftig ökning i antalet fall runt om i Sverige där det gått så långt att elen stängts av.

Tommy Johansson avdelningschef på Energimarknadsinspektionen och han tror att det är det rekordhöga elpriset är den största anledningen till att många får problem.

– Priserna har nått en nivå som aldrig tidigare varit på en svensk elmarknad, det slår ju naturligtvis hårt mot en familj som inte har så stora ekonomiska marginaler, säger Tommy Johansson.

Även antalet ansökningar om anstånd på elräkningen ökar på många håll i landet. På Vattenfall och Tälje energi har antalet ansökningar om anstånd dubblerats jämfört med hur det såg ut för ett år sedan, och även på Eon ser man en ökning.

Särskilt hårt drabbade är de som har rörligt pris på sin el. Kent Broberg i Spjutsbo lär får elda i sin vedspis framöver och han är kritisk till systemet.

– Det är någonting som är snett för att få vi en lite bister vinter så blir det de svaga i samhället som går på minus, säger Kent Broberg.

Johannes Rosendahl, SR Dalarna
johannes.rosendahl@sr.se

Karin Johansson
karin.m.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista