Swedbanks väntade förlust blev vinst

Uppdaterad: 17:30
Efter fyra förlustkvartal vände det upp det första kvartalet i år, till en vinst. Framför allt är det de gigantiska kreditförlusterna som minskat ordentligt.

Swedbanks vd Michael Wolf ser många tecken på att kreditförlusterna nu är på väg att ebba ut i framför allt det hårt drabbade Baltikum.

– Baltikum kommer fortfarande att ha vissa problem men det kommer bli en förbättring genom året, säger han.

En miljard kronor i runda tal blev rörelsevinsten för Swedbank det första kvartalet - motsvarande period förra året handlade det om förluster på 3,4 miljarder för den då krisstämplade banken. 

Vändningen överraskade många, analytikerkåren hade räknat med ytterligare ett förlustkvartal.

Swedbanks vd kunde glädja sig åt en hel del i rapporten, tecken på bättre tider i Baltikum och kreditförlusterna som kapats från 6,8 miljarder kronor för ett år sedan till drygt två miljarder det här kvartalet.

Men räntenettot, skillnaden mellan in och utlåningen, motorn till en stor del av intjäningen var en besvikelse, där redovisades ett ras på hela 31 procent.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista