EU-utskott vill stoppa "köttklister"

Uppdaterad: 16:10
Europaparlamentets miljöutskott vill stoppa livsmedelstillsatsen trombin, eller köttklister som det också kallas. I dag röstade man för ett förslag till ett förbud mot klistret.

Socialdemokratiska Europaparlamentarikern Åsa Westlund har utformat förslaget och hon är positivt överraskad.

– Jag är lite överraskad eftersom den stora konservativa gruppen som moderaterna tillhör har varit för köttklistret men det är väldigt positivt att utskottet nu ställer sig på konsumenternas sida, säger hon.

Köttklistret, eller trombin är gjort av blod från gris eller ko och används inom köttindustrin för att sätta ihop mindre köttbitar till större filéer. Enligt tillverkaren gör klistret att det blir mindre spill i produktionen.

Tidigare så har EU:s verkställande organ, EU-kommissionen tillåtit trombinet med villkoret att det ska stå med i innehållsförteckningen.

Men enligt förslaget som tagits fram av socialdemokraten Åsa Westlund, så finns det risker att hopklistrade köttbitar också kan säljas bland annat på restauranger trots att det enligt EU-kommissionen skulle förbjudas.

– Den gången det var på mitt bord så var vi i princip ensamma bland de 26 andra länderna som deltog att ha negativ inställning. Då var min prioritet att få igenom en absolut märkning så att konsumenten vet om att det är en tillsats i köttet men också att det inte skulle förekomma i storhushåll eller restauranger. 

Med 31 röster för och 21 emot så innebär dagens beslut i miljöutskottet att politikerna i Europaparlamentet ska ta ställning till förslaget i mitten av maj. För att ändra kommissionens beslut krävs att två tredjedelar av parlamentet röstar för Åsa Westlunds förslag.

– Jag tror fortfarande att det kommer vara tufft men nu har vi tagit ett stort steg på vägen och det ser mycket mer lovande än vad det gjorde för några dagar sedan.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista