FALLET JOHAN LILJEQVIST

Läkare frågande till åklagarens analys

Åklagaren i fallet med Johan Liljeqvist, som dog efter ett våldsamt polisingripande, ifrågasätts nu av allt fler. Läkarna på Östra sjukhuset, som vårdade Johan Liljeqvist efter händelsen, delar inte åklagarens analys av dödsorsaken.

Överåklagare Björn Ericson har på egen hand kommit fram till att Johan Liljeqvist dog för att han drog ner kräkningar i luftvägarna på sjukhuset.

– Jag var alltså inget åsynavittne på akutintaget, men i den dokumentation som finns ingenting som tyder på att det skulle ha varit ett mekaniskt stopp för andningen på akutintaget, säger Svante Arvidsson, som är överläkare på intensiven.

Snarare finns det väl dokumentation som tyder på att han är relativt enkel att syresätta?

– Han är lättventilerad.

24-årige Johan Liljeqvist dog efter ett våldsamt polisingripande i Göteborg för två år sedan. Enligt rättsläkaren har dödsfallet samband med polisingripandet.

Åklagaren har dock lagt ner utredningen mot de inblandade poliserna, sedan han på egen hand kommit fram till att Johan Liljeqvist dog för att han drog ner kräkningar i luftvägarna.

Åklagaren som inte är medicinskt utbildad gör alltså en helt annan bedömning än rättsläkaren som obducerat Johan Liljeqvist.

Men även läkarna på Östra sjukhuset ställer sig frågande till åklagarens analys. Per Mårin var chef på akuten. Han säger att Johan Liljeqvist aspirerade, det vill säga drog ner maginnehåll i luftvägarna, men att det inte kan förklara dödsfallet.

– Det måste vara oerhört svårt att dra den slutsatsen med hänsyn till att vi vet att den lilla aspirationen som Johan hade var i anslutning till återupplivningen, säger han. 

– Vi vet ju också att efter återupplivningen hur lätt det var att ventilera och syresätta, det tyder ju inte på någon stor aspiration och framförallt inte på någon dödlig aspiration, säger Per Mårin.

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista