Panamas exdiktator utlämnad av USA

Panamas förre diktator Manuel Noriega har utlämnats till Frankrike, där han är dömd i sin frånvaro för pengatvätt. Han har nu landat i Paris.

En gammal man klädd i svart, med böjd rygg, leds över flygplatsen av några vakter och poliser, på nyhetskanalernas tv-bilder.

I tre år har Noriegas advokater försökt stoppa utlämningen till Frankrike, men för en månad sedan sa högsta instans i USA sitt och i går skrev utrikeminister Hillary Clinton på utlämningsordern.

Det är nu över 20 år sedan Manuel Noriega greps av amerikanska styrkor i samband med USA:s invasion av Panama, när George Bush den äldre var president.

USA förde Noriega till Florida där han dömdes han till 40 års fängelse för narkotikaaffärer och pengatvätt. För tre år sedan fick Noriega domen kortad, för gott uppförande - men han fick ändå sitta kvar i fängelse, på grund av Frankrikes begäran om utlämning.

Noriega dömdes av den franska rättvisan redan 1999 i sin frånvaro, till tio års fängelse för pengatvätt, bland annat ska han ha köpt flera lyxlägenheter i Paris för pengarna.

Nu när han förts till Frankrike vill Noriegas advokater att rättegången där tas om och att han släpps fri mot borgen fram till dess.

På 80-talet var general Noriega den som styrde i Panama, trots att han aldrig formellt var president.

Till en början hade han också USA:s stöd, bland annat som bundsförvant mot vänsterregimen i Nicaragua. Men när den folkliga motviljan mot Noriega växte till protester och demonstrationer och alltmer kom fram om hans kontakter med narkotikakartellerna övergavs han av USA som istället invaderade landet - ett mycket kontroversiellt beslut kritiserat i FN.

I dag är Noriega 76 år gammal och enligt franska medier kommer det inom de närmaste månaderna bli klart om det blir en ny rättegång mot honom.

Även rättsväsendet i hans hemland har velat ha honom utlämnad, för att avtjäna 54 års fängelse för inblandning i mord och att oppositionella har försvunnit.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista