Herrgårdens förskola stängde efter hot. Foto: Stig-Åke Jönsson / Scanpix.

Polis kände inte till hoten mot förskolan

Varken polis eller ansvariga har känt till skadegörelsen och hoten som riktats mot personalen på förskolan Herrgården i Rosengård i Malmö. Förskolan stängdes av huvudskyddsombudet i går och i morgon flyttar man till nya lokaler.

– Skälet till att vi inte känt till det är att det inte gjorts någon polisanmälan. Kan ha gjorts någon enstaka men ingenting alls som väckt någon uppmärksamhet från vår sida, säger Bengt Hersler  närpolischef i Rosengård.

I helgen togs det drastiska beslutet att stänga den sista förskolan i kvarteret Herrgården. De nya lokalerna för barnen skall vara helt säkra, säger man på stadsdelsförvaltningen.

Samtidigt medger man att det har varit brister i organisationen som gjort att skadegörelse och hot inte rapporterats.

Framför allt är det personalen på förskolan som försökt lösa problemen dag för dag utan att rapportera vidare, men nu har stadsdelen infört ett rapporteringssystem så att liknande händelser inte döljs.

– Dels skall det göra det enklare att verkligen rapportera incidenter och sedan är det ett alldeles utmärkt uppföljningssystem, säger Eva Ahlgren som är stadsdelschef.

Kvarteret Herrgården är ett oroligt område med mycket bränder, stenkastning mot räddningstjänst och polis. Arbetslösheten i området är hög och trångboddheten stor.

Polisen har sedan en längre tid storsatsat i området, berättar närpolischef Bengt Hersler.

– Det har skett en viss förbättring men det är fortfarande ett väldigt oroligt område där saker och ting kan hända med väldigt kort varsel, säger han.

Polisen hårdbevakar det kriminella gängen och det har haft en dämpande effekt.

– De verkar i och för sig över hela stan men de håller till här ute, säger Bengt Hersler.

Jens Ericson
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista