Franska bönder på krigsstigen igen

I Paris är gatorna i dag är fulla av protesterande bönder med sina traktorer. Lantbrukarnas inkomster har fallit dramatiskt de senaste åren och nu ställs krav på förändrade regler.

1 300 spannmålsbönder med sina traktorer deltar i protesterna, rapporterar Sveriges Radios Sydeuropakorrespondent Alice Petrén från Bastiljen i centrala Paris.

De tutar och har hängt ut dockor från traktorerna, för att visa på den höga sjjälvmordsfrekvensen bland bönderna.

Lantbrukarna vill ha mindre miljökrav - kunna använda mer bekämpningsmedel. De vill också ha hjälp med exportkrediter och bland annat också att det ska inrättas offentliga lager för spannmål i Frankrike.

De franska bönderna har tappat inkomster på 25-30 procent de senaste åren och protesterar nu inför EU:s kommande jordbruksförhandlingar. Och i morgon kommer EU:s jordbrukskommissionär till Paris.

Både Frankrikes jordbruksminister och president Sarkozy har deklarerat att det är viktigt att ha kvar det nationella jordbruket, men tusentals franska jordbruk har lagts ned de senaste åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista