Arkivfoto: Jonas Ekströmer/PRB

Arlandachef lovar bättre skyltning

Informationen och skyltningen ska bli bättre på Arlanda, lovar ansvarige chefen Anders Ledin. Skyltningen har fått kritik av piloterna, eftersom det inte satts upp nya skyltar trots att banorna på flygplatsen förändrats. Dålig skyltning var en av orsakerna till den svåra flygolyckan i Milano för två år sedan.

–Det här har vi tagit till oss givetvis. Vi kommer att se över till exempel skyltning och belysningsanordningar och sådant som gör att det ska vara lättare att kunna använda taxibanesystemet på ett mer flexibelt sätt, säger Anders Ledin.

Flygplan nära att krocka
I december riktade en analytiker på Luftfartsverket allvarlig kritik mot säkerheten på Arlanda efter flera händelser då flygplan har varit nära att krocka med varandra eller med andra fordon på flygplatsen.

I april förra året tog Arlanda den tredje start- och landningsbanan i drift. Då ändrades trafiken på de så kallade taxibanorna som flygplanen kör på.

Den ändrade trafiken har skapat oreda och lett till att flygplan minst en gång varje månad har varit inblandade i krocktillbud.

Enkelriktat har blivit dubbelriktat
Den ändrade trafiken på Arlanda har också inneburit att taxibanor som tidigare var enkelriktade nu används i båda körriktningarna.

Men trots det har Arlanda inte satt upp skyltar som piloterna kan se från båda hållen. Det har piloterna kritiserat och påminner om den svåra flygolyckan i Milano då 118 personer dog.

För dyrt att byta skyltar
Utredningen efter olyckan i Milano visade att skyltarna inte fungerat på flygplatsen, men de piloter som tagit upp bristerna med Arlanda har fått svaret att det kostar för mycket att sätta upp nya skyltar.

Även analytiker på Luftfartsverket säger till Ekot att det kostar för mycket att byta skyltarna.

Men Anders Ledin, ansvarig chef på Arlanda, säger att det hela är ett missförstånd.

–Det är klart att det kostar pengar att investera i förändrad utrustning, men när det gäller flygsäkerhet så är det ett prioriterat område. Märker och ser vi att vi kan göra vinster med att förändra ett system och eliminera en del fel, så genomför vi det.

Har piloterna missförstått när de har fått svaret att det är för dyrt att fixa skyltarna?

–Jag vill nog påstå att det måste vara informationsmissar i så fall, säger Anders Ledin.

Han hoppas att skyltarna ska komma upp under det här året.

–När det gäller just skyltning och taxibanans användning och så vidare så är det en sak som vi jobbar med just nu. Vi kommer att skylta om och göra förbättringar på den sidan.

När kommer det att finnas skyltar åt båda håll?

–Vi hoppas att det här ska kunna ske under det här året?

Handlar det om det närmaste månaderna eller slutet av året?

–Jag vågar inte svara på det. Det här handlar om upphandling och så vidare. Skyltar kan låta som en enkel historia, men när det gäller flygplatsskyltar så är det speciella förutsättningar som gäller. Men själva beslutet kommer före sommaren i alla fall.

Ni har ännu inte beslutat att fixa skyltar åt båda håll?

–Vi ska förbättra skyltningen på färdområdet. Det är beslutat att vi ska göra det.

Bo Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".