Den försvunne Ivan Rybkin. Arkivfoto: PRB

Rysk presidentkandidat försvunnen

I Moskva är en oppositionell presidentkandidat försvunnen sedan fyra dagar. Under måndagsmorgonen beslöt åklagaren att starta en mordutredning men den drogs tillbaka igen utan förklaring. Den försvunne Ivan Rybkin är en av sju motkandidater till president Vladimir Putin i presidenvalet i mars. Tre av dem är hårda Putinkritiker.

57-årige Ivan Rybkin försvann spårlöst från sitt hem i torsdag kväll. Varken hustrun eller hans kampanjledare har hört av Rybkin och förstår inte varför han är borta.

Men hans främsta sponsor, den stormrike oligarken Boris Berezovskij sa sent på söndagskvällen att han är övertygad om att Rybkin lever och kommer att dyka upp snart.

Ändå inledde åklagarmyndigheten en mordutredning på måndagsförmiddagen för att några timmar senare utan förklaring dra tillbaka den. 

Anklagelser mot Putin
Rybkin har anklagat president Putin för att vara i maskopi med inflytelserika miljardärer som oljebolaget Sibnefts ägare Roman Abramovich.

I en helsidesannons i en tidning, kritiserar Rybkin Putin för att inte vilja förhandla med tjetjenska gerillan.

Rybkin finns också bland dem som anklagar ryska säkerhetsstjänsten FSB och underförstått presidenten för att ligga bakom hussprängningarna i Mosva 1999 när 200 människor dog. En händelse som utlöste det andra Tjetjenienkriget.

Jeltsins man
Rybkin förhandlade fram en fredlig uppgörelse med tjetjenerna efter det första kriget 1997.

Rybkin var president Jeltsins man och talman i parlamentet. Men sedan Putin tillträdde 1999 har Rybkin marginaliserats som politiker. Hans goda kontakter med den hatade oligarken Berezovskij som lever i exil i England, svärtar honom också.

Det är drygt en månad till presidentvalet. Putin leder opinionsundersökningarna. Och varken mystiska försvunna presidentkandidater eller olösta terrordåd tycks ändra på det. Putins hårda linje i Tjetjenienfrågan gillas av allt fler ryssar.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista