BP kämpar för att undvika miljökatastrof

Tusen fat olja om dan forsar ut i havet sex mil utanför den amerikanska kusten efter det att en av BP:s oljeplattformar exploderade och sjönk i torsdags och elva oljearbetare följde med i djupet.

BP försöker nu att med fyra obemannade undervattensfarkoster stänga en säkerhetsventil och dessutom är två oljeriggar på väg till haveriplatsen och ska försöka stoppa läckaget genom att borra nya hål vid sidan om.

Konsekvenserna av utsläppet är fortfarande oklara men det finns bedömare som befarar att det här kan bli det värsta utsläppet sen Exxon Valdez-olyckan utanför Alaska för tjugo år sen.

Den olyckan resulterade i skadestånd i mångmiljardklassen och idag sjönk BP-aktien på Londonbörsen just på grund av oro för följderna av utsläppet i Mexikanska golfen.

När det gäller kvartalsrapporten så var resultatet bättre än väntat. 40 miljarder kronor blev vinsten, mer än dubbelt så mycket som för första kvartalet förra året.

Förklaringen är framförallt det stigande oljepriset. Under första kvartalet i år låg oljepriset i snitt på 76 dollar per fat mot 41 dollar ett år tidigare.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista