Volvo PV vänder förlust till vinst

För första gången på tre år redovisar Volvo Personvagnar i dag en vinst. Under första kvartalet i år gjorde Volvo PV en vinst före skatt på drygt 350 miljoner kronor.

Personbilstillverkaren Volvo PV har haft några riktigt tunga år. Totalt har företaget samlat på sig förluster på 17 miljarder kronor de senaste tre åren och ägaren Ford har under tiden förhandlat om att sälja sitt svenska dotterbolag.

Men sedan i somras har det märkts en vändning för Volvo PV. Vd:n Stephen Odell sa på bilmässan i Genève i början av mars att Volvo PV återhämtar sig lite bättre än branschen i stort.

Ökningen i bilförsäljningen märks tydligt i dag när ägaren Ford presenterar resultatet för första kvartalet i år. Volvo PV sålde 92 000 bilar under perioden - en uppgång med mer än 30 procent jämfört med förra året.

Och för första gången sedan början av 2007 går alltså Volvo PV plus. Vinsten före skatt stannade på motsvarande drygt 350 miljoner kronor. Det är en resultatförbättring med över två miljarder kronor jämfört med första kvartalet i fjol.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista