Kungen lovordar öppenheten i diktaturen Brunei

Brunei är ett mycket öppet land, sultanen har en kolossal närhet till folket. Det sa kung Carl Gustaf på måndagen om sultanen Hassanal Bolikiah, när det svenska kungaparet avslutade sitt statsbesök i landet som styrs enväldigt av sultanen.

Kung Carl Gustaf framstod som en god demokrat när han häromkvällen höll tal vid den bankett som sultanen Hassanal Bolkiah gav i sitt jättelika palats i Bruneis huvudstad Bandar Seri Begawan.

Brist på mänskliga rättigheter
Att värna om miljön, att främja demokrati och mänskliga rättigheter är viktigt för framsteg, sa kungen.

Demokrati existerar inte i Brunei. Kritik mot bristen på mänskliga rättigheter framfördes till bruneiska regeringsföreträdare på måndagen av statssekreterare Krister Nilsson från miljödepartementet, den svenska regeringens representant under statsbesöket.

”Kolossal närhet”
Vid en pressträff med svenska journalister på måndagen fick kungen frågan om det varit några svårigheter att umgås med en ledare som styr sitt land med järnhand.

– Av olika anledningar så har jag inte haft den känslan. Jag upplever det snarare tvärtom. Han har ju en kolossal närhet till folket. Till exempel på hans födelsedag i juni, så tar han emot 40 000 människor i sitt palats, som självklart är stort, annars får man inte plats med 40 000 människor. Han handskakar 20 000 två dagar i följd och bjuder på en stor buffé, svarade kungen.

– Sedan åker de på 14 dagars rundresa motsvarande en Eriksgata, som vi gör. Det gör de varje år till varje by och hälsar på varenda invånare, handskakar. Då finns alla möjligheter till nära direktkommunikation med alla hans invånare i Brunei, så jag upplever det som väldigt nära, fortsatte han.

– Varje söndag efter besöket i moskén som de deltar, så har han en öppen audiens där vem som helst får komma och framföra sina önskemål och förmodligen klaga också. Så jag upplever det på sätt som ett mer öppet land än något annat man kan tänka sig, sa kung Carl Gustaf.

Lars Gunnar Erlandson, Brunei
lars-gunnar.erlandson@sr.se