Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

135 000 flyktingar måste evakueras i västra Sudan

Publicerat måndag 9 februari 2004 kl 12.30
Fler än 135 000 flyktingar måste omedelbart evakueras undan bombningar vid gränsen mellan Sudan och Tchad i Afrika. Det säger FN:s flyktingorgan UNHCR i en desperat vädjan till omvärlden.

Längs den sextio mil långa och obevakade gränsen mellan de två länderna är det inte lätt för de hjälporganisationer som finns på plats, att hitta flyktingarna.

Man måste leta där det finns skugga, under torra, taggiga buskar där tusentals familjer sökt skydd med de få ägodelar de har kunnat rädda.

Alla kan berätta samma historia; hur Sudans regering låter sina Antonov-plan stjälpa ut bomber över byarna, hur beridna fristående milisgrupper kommer i bombernas spår och dödar, bränner, våldtar och rövar bort all boskap.

Uppror i västra Sudan
Under ett års tid, har ett uppror pågått i den karga delen av västra Sudan, men den etniska konflikten har pågått mycket längre.

Majoriteten är muslimer av blandad bakgrund, men ändå skiljer man på ”araber” och ”afrikaner”, och det är alla som pratar ett afrikanskt språk och är svarta, som urskiljningslöst dödas och fördrivs av arabiska rövarband som understöds av regeringen i Khartoum, med vapen och bomber.

Det är inte upprorsmän som är målet, utan just alla med svart hudfärg. Parallellen är skrämmande tydlig med rötterna till det 30 år långa inbördeskriget mellan norr och söder i Sudan; afrikanska kristna rebeller i söder, och muslimska araber på regeringssidan i norr.

Det blev sedan också blev ett krig om Sudans stora olje- fyndigheter, ett 30 år långt inbördeskrig som nu är snubblande nära ett fredsavtal.

Hundratusentals människor på flykt
Men oljan som finns dold under marken även i västra Sudan, kan också vara ett skäl till att regeringen låter bomba halvökenbyar, som inte är något större hot mot huvudstaden Khartoum, en taktik som väl beprövad mot rebellerna i söder.

Omkring 600 000 är på flykt i västra Sudan, och 135 000 beräknas ha tagit sig över gränsen till grannlandet Tchad, där de fortfarande förföljs både av bombplan och milisgrupper. Och det är dessa flyktingar som FN nu desperat vädjar om hjälp för.

Utan mat, utan vatten och med bara kanske ett fladdrande tygskynke utspänt över knastertorra buskgrenar som skydd mot solen - och bomber.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".