Flygbolag kan få viss hjälp efter askstopp

EU-kommissionen har i dag haft ett första möte om det flygstopp vulkanaskan orsakade. Kommissionen kan tänka sig en del ekonomiska lättnader för flygstöd.

Men när det gäller möjligheten för enskilda länder att ge sina flygbolag statsstöd så gäller de vanliga reglerna sa i dag EU:s transportkommissionär Siim Kallas.

– Statsstöd är inte något slags mirakel. Det finns ingen säck med pengar för sådana här kriser, sa Siim Kallas.

Länderna avgör själva om de vill ansöka om stöd till sina bolag. För EU-kommissionens del är det de vanliga reglerna som gäller.

För flygbolagen handlar det om stora pengar.

EU-kommissionens uppskattning är att flygstoppet kan ha kostat bolagen så mycket som upp till 25 miljarder svenska kronor.

Det fanns ändå en hel del positivt för flygbolagen i dagens budskap från Bryssel. Bolagen kan få fler tillstånd till start och landning, bolagen kan få skjuta upp betalning av skatter och avgift, plus att möjligheterna till nattflyg för att få hem strandade passagerare kan utvidgas.

När det gäller frågan om statsstöd kommer den säkert upp när EU:s transportministrar håller ett extra möte i Bryssel nästa vecka.

En del länder väntas då tala för statsstöd till flyget. Men den svenska regeringen tänker inte begära tillstånd om statligt stöd i pengar, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.

– I dagsläget är det inte aktuellt.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista