Försämrad vinst för Tele2

Telebolaget Tele2 gjorde en vinst 2003 på 1,3 miljarder kronor.  Resultatet var sämre än väntat och i Sverige tjänar nu Tele2 mindre pengar på mobiltelefoni än tidigare.

– Vi har sagt under två års tid att marginalerna kommer säkert att dra sig neråt. Vi har gjort ytterligare prissänkningar och har sänkt det vi får från övriga operatörer och vi har ökat subventionerna till kundens fromma, säger Tele2:s vd Lars-Johan Jarnheimer.

Så det blir biligare med mobiltelefoni för folk?

– Ja det blir det.

Tele2:s resultat var en liten besvikelse för aktiemarknaden och teleanalytikerna, som väntat sig bättre siffror för de sista månaderna 2003.

Men det var inte bara dåliga nyheter från Tele2. Företaget får allt fler tele- och internetkunder runt om i Europa. Under 2003 bytte 5,5 miljon européer till Tele2.

Även under 2004 så kommer fokus att ligga på att få fler kunder, snarare än att tjäna pengar, säger Tele2:s vd Lars-Johan Jarnheimer.

– Om jag måste prioritera lönsamhet och tillväxt, så lutar vi nog lite mer åt tillväxt än lönsamhet även om vi har både och - både lönsamhet och tillväxt men det är fråga om hur snabbt vi ska växa.

Om vi tittar på 3G-telefoni i Sverige, så verkar det som om ni inte kommer att lansera 3G förrän senare i år?

– Det handlar ju om att vi måste ha telefoner att sälja och vi tror att det inte kommer att finnas tillräckliga volymer förrän i slutet av kvartal 2 så det är min gissning att det blir omkring då vi kommer att trycka på knappen.

Det blir lite senare än Telia till exempel?

– Ja vi har ju inte sett dem lansera än, men det är ju möjligt, säger  Lars-Johan Jarnheimer.

Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".