''Miljöministern är ute och cyklar''

Miljöminister Andreas Carlgrens utspel om en maxgräns på tio veckor för kommuner att ta ställning till ansökningar om tillstånd för vindkraft har väckt ilska bland kommunerna.

– Först och främst så är ju miljöministern ute och cyklar. För han vet mycket väl att det finns ett kommunalt självstyre. Det andra är ju att vi fattar ett beslut för kommande generationer. Det är ett beslut som rör sig 70, 80 år framåt, säger Arvidsjaur kommuns socialdemokratiska kommunalråd Jerry Johansson.

I februari var tio stycken inlandskommuner i Västerbotten ute och krävde att kommuner som säger ja till vindkraft blir ekonomiskt kompenserade på något sätt, men något gehör från regeringen fick man inte.

Ett argument var att turist- och besöksnäringen drabbas. Jerry Johansson i Arvidsjaur är inne på samma linje.

– Man är orolig för det här att vindkraftverken påverkar besöksnäringen negativt.

Regeringens målsättning med fler förnyelsebara energikällor kräver en kraftig utbyggnad av vindkraften de närmaste tio åren.

I dag har knappt hälften av landets 290 kommuner någon vindkraft. En del kommuner har i och med det kommunala vindkraftsvetot som gäller sen i augusti förra året, valt att varken säga ja eller nej, på så sätt kunnat skjuta upp en vindkraftsetablering.

I mars sa miljöminister Andreas Carlgren att han kan tänka sig en regeländring som gör att kommuner som inte tagit ställning till vindkraft inom tio veckor, ska vara det samma som ett godkännande.

Och efter det har branschorganisationen Svensk vindenergi fått ta emot flera reaktioner från kommuner i stil med:

– Jaha, men då säger vi nej då på en gång då, inom de här tio veckorna så är vi på den säkra sidan, återger ställföreträdande vd:n på Svensk vindenergi Gunnar Fredriksson.

Men miljöminister Andreas Carlgren, står fast vid sitt uttalande och tycker bara det här bekräftar att en översyn och eventuell lagändring av det kommunala vetot skulle kunna bli aktuell i höst.

- Jag kan inte riskera att ett gott syfte som skulle göra det möjligt för kommunerna att bli hörda, det ska inte användas sen för att sätta käppar i hjulet på självklara vindkraftsutbyggnader eller ett viktigt samhällsintresse, säger Carlgren.

Nils Eklund
nils.eklund@sr.se

Svensk vindkraft

Vindkraft utnyttjar den rörelseenergi som uppstår när luften sätts i rörelse av de temperatur- och tryckskillnader som skapas genom solinstrålningen mot jordklotet.

Omvandlingen av vindens energi till el sker genom att kraft förs över från vindkraftverkens blad via en axel och en växellåda till en generator.

Vindkraftverk är normalt i gång och producerar el vid vindhastigheter mellan 4 och 25 meter per sekund. Vid svagare och starkare vind stoppas verket. Vindkraftverk kan vid optimala förutsättningar producera el under mer än 98 procent av årets timmar.

Den svenska riksdagen har satt planeringsmålet för vindkraften i landet till 10 terawattimmar år 2015.

Energimyndigheten har föreslagit ett mål på 30 terawattimmar år 2020 vilket skulle innebära en kraftig utbyggnad jämfört med dagens 1,4 terawattimmar.

2007 utgjorde vindkraften 1 procent av Sveriges elproduktion. Det finns cirka 900 vindkraftverk i Sverige.

Danmark, Spanien och Tyskland tillhör de europeiska länder som bygger mest vindkraft.

Källa: Energimyndigheten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista