Tusentals bönder invaderade Paris

Frankrikes bönder rullade i dag in med sina traktorer i Paris för att protestera mot kraftigt minskade inkomster de två senaste åren. Kön var lång med ungefär 1 300 traktorer och 10 000 bönder.

– Vi stiger upp varje dag och jobbar, men vi vet samtidigt att vi inte kommer att tjäna någonting, säger bonden Catherine Maire. Absolut ingenting. Tvärtom.

Hon och maken är mjölk- och spannmålsbönder sedan 32 år tillbaka och hon har aldrig varit med om en liknande sits. Förra året hade inkomsterna minskat med 350 000 - 400 000 kronor och de var tvungna att låna pengar.

– Att priserna rasat för spannmål, som vete, skapar problem för alla, små som stora, säger hon.

Daniel Colline, som hoppar ned från sin traktor vid Bastiljen, säger också att han går med minus.

Hans främsta krav är ett exportstöd. Vetet ligger bara i lager, men det måste ju ut, säger han och understryker att han inte är ute efter bidrag utan att få sälja vad han producerar. 

Miljökrav, som att använda mindre bekämpningsmedel och höjda bränslekostnader nämner bönderna som andra problem.

I morgon kommer EU:s jordbrukskommissionär hit till Paris. Hittills har de franska bönderna fått stora EU-bidrag, men efter år 2013 börjar en ny avtalsperiod. Förhandlingarna drar snart i gång och det gäller att göra sig hörd.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista