Rödgrönt förslag om statsbidrag får kritik

Den rödgröna oppositionen vill permanent höja statsbidragen till kommunerna med 3,5 miljarder kronor per år och dessutom ge kommunerna extrapengar de närmaste åren så att de kan behålla sin personal.

– Just nu ser vi ju att det fattas resurser ute i kommunerna och landstingen om man vill klara jobben, om man vill ha mindre barngrupper i skolan, säger Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill alltså höja nivån för de allmänna statsbidragen med 3,5 miljarder kronor per år från 2011. Dessutom vill de ge kommunerna ett tillfälligt konjunkturstöd på två miljarder kronor 2011. Under 2011 och 2012 ska tre miljarder tillfälligt delas ut till skola och sjukvård.

Detta trots beräkningar från Sveriges kommuner och landsting som visar att kommunerna får ett överskott på tre miljarder nästa år.

Förslagen betalas genom skattehöjningar och besparingar, detaljerna presenteras nästa vecka.

Men statsminister Fredrik Reinfeldt anser att oppositionen lovar reformer utan att det finns pengar till dem. Men de borgerliga partierna öppnar också för satsningar på kommunerna, om det uppstår ekonomiskt utrymme senare i år.

--Jag sätter det till och med före annat, jag sätter det före skattesänkningar. Men jag gör det inte om jag inte upplever att det finns ordning och reda i offentliga och ett reformutrymme, säger Fredrik Reinfeldt.

De rödgröna lovar också att införa en ny princip, att statsbidragen till kommunerna framöver ska följa inflationen.

– Det är viktigt att kommunsektorn inte betalar kostnadsökningar med nedskärningar , säger Vänsterpartiets ordförande Lars Ohly.

Kommunminister Mats Odell är kritisk till förslaget. En automatisk uppräkning av statsbidragen i stället för tydliga beslut om de varje år skulle hota dagens budgetsystem, enligt Odell.

– Ja det är ett sätt att frångå det finanspolitiska ramverk som ändå varit en av grundpelarna i att vi nu har så stabila offentliga finanser. Jag tycker det är oroande att man vill börja överge de principerna, säger han.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista