Dödshjälpsdebatten

Tydligare riktlinjer efterlyses

Debatten om dödshjälp dämpas inte av Socialstyrelsens besked i går om att läkare ska respektera den patient som vill få hjälp att avbryta en livsuppehållande behandling. Både läkare och jurister som Ekot talat med anser att frågan måste förtydligas.

Annika Eklund Grönberg är distriktsläkare vid Trollbäckens vårdcentral och hon vill ha en tydligare debatt.

– Det jag efterlyser är en vidare diskussion där man särar på de olika grupper som finns för jag tycker att man hör väldigt mycket olika sammanblandningar i olika diskussioner, säger hon.

– En tydlig utredning där man lägger fast vad som är vad, och vad man kan göra i de olika tillstånden och sammanhangen, så att människor vet vad som gäller.

I går efterlyste Läkaresällskapet en parlamentarisk utredning av frågorna om vård vid livets slut, men så länge Socialstyrelsen fortfarande arbetar med en uppdatering av sina allmänna råd, så avvaktar politikerna.

Inget parti har ställt sig bakom kravet på en ny utredning. Men frågan har varit aktuell länge, och Sveriges hittills enda professor i medicinsk rätt, Elisabeth Rynning, tycker att situationen måste diskuteras mer.

– Om det gäller vuxna patienter som inte själva kan ta ställning på ett giltigt sätt så har vi inte en bra situation i svensk rätt. Vi har inte det system med ställföreträdare för patienter som Europarådet anser att man måste ha för att kunna tillgodose ett tillfredställande skydd för mänskliga rättigheter, säger hon.

Men i väntan på tydligare regler försöker vårdpersonalen lugna de patienter som oroats av dödshjälpsdebatten.

– Då man inte vet vad någon vill, måste vi försöka göra det som i förlängningen har minsta möjliga skada. Det handlar om en tillit mellan patienten och doktorn, säger distriktsläkaren Annika Eklund-Grönberg.

– Man måste veta att även om jag blir medvetslös eller om det händer någonting som gör att jag inte kan förklara precis vad jag vill, så ska ingen göra någonting som sedan inte kan göras ogjort. Det vill säga att vi i det läget måste utgå ifrån att patienten vill leva, och ha ett så värdigt liv som möjligt. Man kan inte utgå från att en människa som inte kan säga någonting vill dö.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista