Resurser saknas för att nå miljömål

De miljömål som riksdagen beslutat, har allt sämre prognos att bli uppfyllda i tid, det rapporterade Ekot i morse. Ett skäl är att det saknas resurser för att de ska uppfyllas.

Louise Ellman-Kareld som är miljösamordnare vid länsstyrelsen i Kronoberg ger exempel.

– Tittar man på myllrande rotmarker till exempel så finns det ett mål där att man ska anlägga fler våtmarker i odlingslandskapet och vi hade en person som tog fram en plan för hur det arbetet skulle gå till och vi hade året efter en person som arbetade med uppsökande verksamhet gentemot lantbrukare för att få till stånd fler våtmarker.

– Därefter slutade den personen och den har inte kunnat ersättas, säger hon.

Resurserna som saknas kan till exempel vara pengar till landskapsvård, eller att det saknas pengar till personal som ska jobba för att miljömålen uppfylls på länsstyrelserna eller i kommunerna.

Miljömålen sattes av riksdagen 1999, på 16 områden, tänkta att uppfyllas till 2020. Med tiden har pessimismen blivit större, att nå målen i tid blir allt mindre troligt.

Den bedömningen gör länsstyrelserna på allt fler punkter, visar en kartläggning Sveriges Radio har gjort.

Regeringen vill ändra arbetet med miljömålen. I mars kom ett förslag från miljöminister Carlgren om att miljökvalitetsmålen ska vara ambitiösa, men inte omöjliga att nå.

Dessutom vill regeringen att politikerna ska påverka målen mer direkt, genom att tillsätta en parlamentarisk beredning som ska styra miljömålen istället för att riksdagen ska bestämma dem.

Eva Eriksson som är ordförande i Miljömålsrådet, som hittills varit statens organ för att se till att målen uppnås, är positiv till det.

– Man måste ha ett system som gör att man faktiskt har mål som man kan uppnå för det måste ju ge legitimitet åt systemet, säger hon.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Sven Börjesson
sven.borjesson@sr.se

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista