valet 2010

Rödgröna föreslår höjd bensinskatt

Uppdaterad: 12:02
Den rödgröna oppositionen vill ha höjda miljöskatter med totalt elva miljarder kronor. Bland annat ska bensinskatten höjas med 49 öre litern.

– Det blir i två steg. Det är 29 öre vid första tillfället och 20 öre vid nästa. Det är de enda två steg vi bedömer att vi kommer att göra under den här mandatperioden, säger Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.

Ni ville ha två kronor i höjd bensinskatt?

– Vi har kompromissat.

Vad innebär det för de saker som ni ville göra?

– Vi tycker att det är ett bra paket. Det finns möjlighet att göra satsningar på att få bilarna att byta bränslen och att få ut biobränslen på mackarna i hela landet. Vi har gjort en avvägning tillsammans alla tre partierna och har kommit fram till att det här är den nivån som vi gör under den här mandatperioden.

Hur ska de på landsbygden som är beroende av bilen, och som kör ganska långa sträckor, ha råd att köra?

– Vi har i det här också en kompensation när det gäller arbetsresor som helt och hållet kompenserar för höjningen för de som åker så mycket så att det har reseavdrag.

Ni vill också öka skatterna på kärnkraft och elkraft?

– Där handlar det om att ta ut de övervinster som finns i elbolagen. Det är en metod för det som inte kommer att påverka elpriset.

Kan man vara säker på det?

– Det är den bedömning som ligger till grund för förslaget.

Det sägs att det ni vill införa en förmögenhetsskatt, hur ser den ut?

– Vi har inte sagt att det ska införas en förmögenhetsskatt. Vi har sagt att det ska införas en skatt som riktar sig mot gruppen förmögna. Den kommer inte att se ut som den gamla förmögenhetsskatten för den var väldigt dåligt utformad. Det ska utredas på vilket sätt det är bäst att ta ut den här skatten utan att det drabbar småföretag och utan att det får sneda effekter som gör att skatten i princip blir frivillig, säger Maria Wetterstrand.

Hela skatteförslaget från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet presenteras på måndag.

Erik Ridderstolpe
Erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista