storbritannien

Skotskt parti vill också vara med i tv

Det skotska nationella partiet SNP har dragit det brittiska radio-och tv-bolaget BBC inför rätta för att partiet inte får vara med i morgondagens direktsända partiledardebatt.

Där är det bara de tre största partierna som får vara med. Men det tycker SNP:s partiledare Alex Salmond är odemokratiskt och säger i en tv-intervju att han hoppas att BBC tvingas ändra sitt beslut.

SNP vill att domstolen ska undersöka om BBC levt upp till sina förpliktelser som public servicebolag när bara vissa partier får vara med i debatten. Och SNP kräver att domstolen stoppar debatten om inte partiet får vara med.

Direktsända partiledardebatter är ett nytt inslag i brittisk valrörelse och de två som redan har sänts i kommersiella tv-kanaler har lett till en kraftig uppgång i opinionsmätningarna för det tredje största partiet Liberaldemokraterna. Och SNP som är största parti i det regionala skotska parlamentet kräver att också få chansen att visa upp sig.

Ett liknande parti, Plaid Cymru, finns i Wales som har också har ett eget parlament. Plaid Cymru har inte gjort någon egen anmälan till domstolen men stödjer systerpartiet i Skottland.

Jag träffade Plaid Cymrus kandidat Ian Johnsson utanför partihögkvarteret i Cardiff. Han tog då till minoritetsspråket walesiska för att säga att han hoppas att valet blir en framgång. Men partiet tror att chanserna minskar när man inte får vara med i tv-debatten.

BBC:s linje är att det bara är partier som slåss om regeringsmakten som får delta i debatten. Domstolens utslag väntas senare idag.

Johan Prane, Cardiff
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista