USA

Goldman Sachs grillas i senaten

Den amerikanska banken Goldman Sachs vd och flera anställda förhördes i går i den amerikanska senaten om sin roll i finanskrisen, efter att banken stämts av amerikanska finansinspektionen i förra veckan.

Förhöret Lloyd Blankfein, vd:n för Goldman Sachs fick stor uppmärksamhet. I centrum för anklagelserna mot Goldman finns frågan om hur mycket information en bank måste ge en köpare vid till exempel försäljning av olika former av värdepapper och utskottsordföranden, demokraten Carl Levin, återkom till den frågan gång på gång, allt mer irriterad.

Mäktiga Goldman Sachs genomgår just nu något av en förtroendekris efter den amerikanska finansinspektionens SEC:s stämningsansökan mot företaget. SEC anklagar Goldman för att ha lurat investerare att göra enorma köp av värdepapper som Goldman, enligt anmälan, visste skulle falla kraftigt i värde eftersom de var förankrade i farliga bolån.

SEC hävdar att den 31-årige Goldmananställde som var ansvarig för affären bröt mot informationsreglerna som gäller för finansindustrin.

31-åringen, fransmannen, Fabrise Tourre förnekade i utskottsförhöret kategoriskt att han skulle ha gjort något fel. Han har på kort tid gått från totalt okänd till att ha blivit ett slags ansikte för det som många anser vara Wall Streets oansvariga och giriga agerande före och under finanskrisen.

Senatsförhöret pågick i mer än elva timmar men att döma av marknadsreaktionerna har Goldman Sachs kvar mycket av sitt rykte, trots de hårda frågorna från senatorerna. Bankens aktier steg nämligen med 1 procent under gårdagens i övrigt stora förlustdag på börserna i New York.

Utfrågningen i senaten var delvis ett försök från demokraterna att öka trycket i de pågående förhandlingarna i senaten om hårdare regler för finansindustrin. Även republikanerna säger sig vilja få till detta, och i går presenterade man ett eget förslag till reform. Förhoppningen är att en kompromiss mellan partierna ska kunna kom till stånd inom de närmaste veckorna.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista