Lönsamt Fortum siktar på Vattenfalls kunder

Så här i vintertider är det många villa- och fastighetsägare som känner oro när elräkningen kommer. Men elbolagen gnuggar förstås händerna åt ökade vinster när elförbrukningen stiger. Ett elbolag som tjänar allt mer pengar - också i Sverige - är Finländska Fortum, rapporterar vår Helsingforskorrespondent’.

Den finländska energikoncernen Fortum är en av de två största aktörerna på den nordiska marknaden. Bland annat äger Fortum Birka Energi i Stockholm. Häromveckan presenterade Fortum sitt bokslut för 2003 och det visade en vinst för sista kvartalet på 373 miljoner euro före skatt.

Birka Energis integration i Fortum har lett till besparingar och synergieffekter på 130 miljoner euro, långt mer än vad vi hoppades,  säger till Ekonomiekot Mikael Lilius, vd i den i huvudsak statsägda Fortumkoncernen, en sammanslagning av de två energiföretagen Neste, på oljesidan, och Imatran Voima på elproduktionssidan. Under Lilius ledning vill Fortum nu växa vidare i Norden i konkurrens med främst svenska Vattenfall.

Bengt Lindroth, Helsingfors

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".