Direktörsfru drog nytta av makens ställning i Skandia

Samtidigt som Skandias förre vd Lars-Eric Petersson tillträdde jobbet som vd gick Skandia in som sponsor i en stiftelse där Petersons fru hade en framträdande roll. Helena Petersson säger dock att Skandias beslut inte hade något med hennes man att göra.

– Sanningen är att vi är gifta med varandra och att vi naturligtvis utbyter erfarenheter med varandra och jag har tagit den möjligheten som har givits mig att använda de här kontakterna. Jag skäms inte för det. Jag skulle önska att fler gjorde på det här sättet, säger Helena Petersson. 

Hur då menar du? 

– Att man använder sina kontakter, man presenterar sina idéer och att man frågar. Jag har inte tvingat någon att engagera sig på ett medmänskligt plan. 

Vilka chanser hade ni haft att få den här hjälpen av Skandia om du inte varit gift med en person i Skandias ledning? 

– Det är svårt att bedöma men jag har med stolthet använt det nätverk jag har fått via min man i den här verksamheten, säger Helena Petersson.

I december 1995 tillträdde Lars-Eric Petersson som vd för Skandia från att tidigare ha varit vice vd i bolaget. Samtidigt ansökte stiftelsen Inuti om sponsorbidrag från Idéer för Livet, en avdelning inom Skandia som bland annat arbetar med sponsring.

Framträdande roll i stiftelsen
Helena Petersson som har en framträdande position i stiftelsen tycker det här är viktigt eftersom det handlar om att stödja funktionshindrade konstnärer.

Stiftelsen Inuti fick positiva besked från Idéer för livet. Skandia ställde upp och betalade stiftelsens lokalhyror i tre år, uppskattningsvis värt tre miljoner kronor.

Medger ha utnyttjat kontakter
Helena Petersson medger att hon utnyttjat sin mans kontakter men hon liksom hennes man, Lars-Eric Petersson, hänvisar till att själva beslutet togs av Idéer för livet.  

– I det här beslutet hade jag jäv och det tycker jag är viktigt att respektera. På samma sätt som man har kontakter med Fryshuset så har man kontakter med Idéer för livet. Som före detta Skandia-medarbetare är jag lika stolt för de besluten som Skandia tog, säger Lars-Eric Petersson.

Menar du att du inte deltog i beslutet när det gäller just den här stiftelsen? 

– Självklart inte.

Varför inte då? 

– Därför att det rörde en verksamhet där en familjemedlem var engagerad. 

Vilka var det som tog beslutet? 

– Skandias Idéer för livet-verksamhet, säger förre vd:n för Skandia, Lars-Eric Petersson.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista