Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sakabchef fälld för miljöbrott

Publicerat måndag 9 februari 2004 kl 16.28

Örebro tingsrätt dömde på måndagen den förre miljöchefen vid Svensk avfallskonvertering, Sakabs, anläggning i Norrtorp för miljöfarlig lagring av kvicksilverbatterier. Batterierna har förvarats i ett lager där många tunnor var i mycket dåligt skick. Företaget har därför brutit mot villkoren i tillståndet. 

Miljöchefen döms till 50 dagsböter. En annan åtalad chef frikändes.

Mitt i skogen, några kilometer från Norrtorp ligger detta lager med 5 500 tunnor av Sveriges insamlade kvicksilverbatterier. Inspektioner från länsstyrelsen 2002 visade att många tunnor var i mycket dåligt skick med korrosionsskador och i vissa fall hål i tunnorna.

Gick inte att inspektera
Förhöjda halter av kvicksilver uppmättes i luften. Tunnorna har stått så tätt at det inte ens gått att inspektera lagret för att se om tunnorna är trasiga eller läcker. 

Enligt villkoren i Sakabs tillstånd måste lagringen ske i täta behållare. Om de rostar och riskerar att läcka krävs att de omedelbert fraktas till anläggningen i Norrtorp. Det har inte gjorts. Därför döms nu förre miljöchefen till 50 dagsböter på sammanlagt 32 500 kronor.

Tunnorna har flyttats
Efter inspektionerna och polisutredningen har de sämsta tunnorna nu fraktats till Norrtorp där de står i ett rum och väntar på att sorteringen av batterier ska inledas under våren.

Kicksilvret ska upparbetas och slutförvaras i berggrunden. 

– Våran uppgift framöver blir att ta fram kvicksilvret ur de här batterierna. Vi kommer att sålla och sikta. Det blir att för hand plocka ut och dela upp de här batterierna, säger Stig Wikström som leder batteriprojektet.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".