Serbien begär uppgifter från Facebook

Den serbiska regeringen begär att Facebook lämnar ut uppgifter om en grupp som skapats på den sociala sajten. Gruppen har lagt ut flera dödshot mot den serbiske presidenten Boris Tadic.

Dödshoten mot den serbiska presidenten på Facebook är en stor nyhet i serbiska medier, som radiostationen B 92.

”Det hjälper inte med en bepansrad merca, så fort du stiger ut ur den väntar krypskytten på dig”. Så lyder ett av flera dödshot mot presidenten på Facebook.

Facebook är det största sociala nätverket på Internet med över 400 miljoner användare i världen och på flera olika språk. Den serbiska inrikesministern Ivica Dacic sa enligt nyhetsbyrån Beta att man kommer att begära hjälp från amerikanska justitiedepartementet för att få ut uppgifterna om vilka som ligger bakom gruppen.

Mordhoten tas på allvar här där politiskt betingade mord inte är ovanliga. Det mest kända var mordet på premiärministern Zoran Djindjic 2003.

Enligt Tadic parti det demokratiska partiet är det presidentens hårda kamp mot organiserad brottslighet som kan ge honom fiender.

Facebook är mycket populärt i Serbien, men den har också i hög grad utnyttjats av ultranationalistiska grupper och rena huligangäng, som spyr sin galla över rivaliserande gäng och sådana som de ser som sina fiender.

Det kan vara undersökande journalister eller som det senaste fallet, en pojke på tolv år. Han skrev positivt om väst, EU och Nato och blev direkt hotad i flera omgångar. Så otäcka hot att hans mamma har begärt polisskydd.

Maria Persson Löfgren, Belgrad
maria.persson_löfgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista