Konsumentombudsmannen Karin Lindell. Arkivfoto: Ola Torkelsson/PRB

KO: Skandia Liv är senfärdiga

Uppståndelsen kring polisförhör med de tidigare toppcheferna i Skandia de senaste dagarna sätter nu press på alla andra ouppklarade affärer inom bolaget. Det gäller inte minst frågan om livspararna ska få del av vinsten från en internaffär för ett par år sedan. På måndagen tappade Konsumentombudsmannen Karin Lindell tålamodet och anklagar Skandia Livs ledning för att vara senfärdiga.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att jag inte fått något svar och inte ens ett besked om när han kan lämna sitt beslut, säger KO, Karin Lindell.

KO tycker att Skandia Livs ledning ska kräva tillbaka ett par miljarder från moderbolaget Skandia.

”Otillåtet förtäckt vinstutdelning”
När kapitalförvaltning såldes till Den norske bank lade moderbolaget Skandia beslag på vinsten –otillåtet förtäckt vinstutdelning, enligt KO, som redan i början av januari försökte få livbolagets vd Urban Bäckström att agera.

–Jag kan inte binda mig vid en exakt tidtabell men jag har full förståelse för att det måste ske skyndsamt, säger Urban Bäckström.

Delade meningar om återbetalningen
Det råder delade meningar om det överhuvudtaget går att återbetala de två miljarderna. KO:s advokat Stefan Lindskog hävdar att de juridiska förutsättningarna  finns medan Skandias advokat Otto Rydbeck helt avvisar tanken och hittills har Urban Bäckström varit inne på samma linje.
 
Den juridiska analysen är första steget, säger han.

– Och sedan behandling i Skandia Livs styrelse och därefter eventuellt en diskussion med moderbolaget Skandia AB. Var exakt vi befinner oss i den processen kan jag för dagen inte gå in på, säger Skandia Livs vd, Urban Bäckström.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".