Patienter i Torsby får ny läkarbedömning

Efter läkarskandalen på sjukhuset i Torsby, kallar Värmlands landsting in alla patienter som blivit opererade av en av huvudmännen bakom härvan, en norsk man som utgivit sig för att vara läkare, trots att han inte var behörig. Samtidigt har Apoteket idag polisanmält mannen för receptförfalskning.

Ulf Öhman, landstingsdirektör för landstinget i Värmland säger till Ekot att minst 18 personer som blivit opererade av mannen kommer att bli uppringda för ny bedömning.

–Naturligtvis avgör de det själva, men vill de så kommer de att få träffa någon annan, behörig läkare, lovar nu Ulf Öhman.

Minst 18 personer kommer alltså att få en ny läkarbedömning. Det handlar om de patienter som mannen opererat själv, därutöver har han varit assisterande läkare vid ett 60-tal operationer på sjukhuset i Torsby.

Mannen har polisanmälts
Den man som utfört de här operationerna, polisanmäldes också på måndagen av Apoteket, eftersom han skrivit ut recept utan behörighet.

Enligt Apotekets granskning rör det sig hittills om ett hundratal recept, däribland recept på narkotiska preparat både till patienter men också till mannen själv. Fallet ska nu granskas av polisen men också av Socialstyrelsen.

Idag förstärkte också landstingsledningen den grupp av två överläkare som ska granska alla patientjournaler som mannen och läkarstudenterna skrivit.

Ytterligare en överläkare kopplas till den här gruppen som på heltid ska granska patientjournalerna.

Bara huvudmannen har själv behandlat minst 1 234 patienter under sina två år på sjukhuset.

Frågor kvarstår
Men det som förbryllar landstingsledningen är att om inte de två nu avstängda verksamhetscheferna rapporterade vidare till ledningen för Värmlands landsting att obehöriga läkare fanns på sjukhuset, så borde ju många andra ur sjukhuspersonalen ha kunnat göra detta istället.

– Om man vet i maj 2003 att man har haft en icke-behörig läkare och många vet att han har stått vid ett operationsbord, då måste man rapportera detta upp till den centala ledningen. Detta är inte gjort, konstaterar landstingsdirektören i Värmland, Ulf Öhman.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".