Stor USA-offensiv i Kandahar väntar

Spänningen ökar nu i Afghanistans näst största stad Kandahar. I juni planerar USA att inleda en stor militäroffensiv för att driva ut de många talibaner som verkar i området och förstriderna har redan börjat.

Offensiven mot Kandahar är tänkt att bli den största militäroperationen hittills under det mer än åtta år långa kriget i Afghanistan och ska bli en vändpunkt, hoppas USA. Kandaharområdet är det ställe där talibanerna har sitt allra starkaste stöd.

Den ökade oron i staden har lett till att FN beslutat stänga sin verksamhet där, lokalanställda uppmanas att hålla sig hemma och delar av den utländska personalen har skickats till huvudstaden Kabul.

De senaste veckorna har det genomförts en rad attacker av talibanerna i och kring staden, bland annat utförda av självmordsbombare. I ett av attentaten dödades Kandahars vice borgmästare.

Samtidigt har USA inlett förberedelserna för sin offensiv, amerikanska specialstyrkor opererar nu i det tysta i Kandahar där de enligt egna uppgifter dödat eller tillfångatagit många ledande talibaner.

Det stora anfallet väntas sättas igång i juni och det blir det främsta exemplet på president Obamas nya Afghanistanstrategi.

Det innebär bland annat att det är en kombinerad militär och civil offensiv, syftet är inte bara att besegra talibanerna utan även att bygga upp fungerande afghanska myndigheter i området för att därigenom säkra ett stöd från civilbefolkningen.

Det ska också vara en gemensam amerikansk och afghansk militäroperation, sammanlagt 23 000 soldater och poliser ska sättas in.

Tidigare i år genomfördes en liknande fast mindre operation kring staden Marja i södra Afghanistan, en slags generalrepetition inför Kandahar, med blandade resultat. Även där skulle afghanska trupper ha spelat en viktig roll men i verkligheten blev det amerikanska styrkor som fick göra nästan allting.

Uppbyggnaden av civila myndigheter efteråt har också gått trögt och talibanerna har återigen aktiverat sig i området.

USA säger att man ska göra vad man kan för att skydda civilbefolkningen men risken är stor för att de 500 000 människor som bor i Kandahar kommer att hamna i skottlinjen när offensiven väl börjar.

Sten Sjöström
sten.stjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista