Uppgörelsen innebär kompromisser

Oppositionen vill höja skatten på koldioxid, vattenkraft och kärnkraft. Bensinen skulle bli dyrare, men priset på el kommer inte att öka, enligt Miljöpartiets Maria Wetterstrand.

- Där handlar det om att ta ut de övervinster som finns i elbolagen. Det är en metod för det som inte kommer att påverka elpriset.

Kan man vara säker på det?

- Det är den bedömning som ligger till grund för förslaget.

Oppositionen lät Miljöpartiets Maria Wetterstrand presentera det rödgröna alternativet till klimatskatter. Vars huvudpunkter är höjd koldioxidskatt i två steg, som, enligt partierna, skulle leda till att bensinpriset ökar med 49 öre litern.

De som gör resor i arbetet ska kompenseras med höjda reseavdrag. Kollektivtrafiken ska få vissa skattelättnader, till exempel vill partierna sänka fordonsskatten på bussar, och ge ekonomiskt stöd för konvertering av fordon för att de ska kunna använda mer miljövänligt bränsle.

Enligt de rödgrönas beräkningar skulle det här dra in 8 miljarder till statskassan på två år.

En andra del i förslaget är höjd skatt på vattenkraft och kärnkraft. De rödgröna lovar att det inte ska påverka elpriserna till konsumenterna. Sedan tidigare vill de rödgröna utöka möjligheten att använda rot-avdrag till hyresrätter och för klimatomställning och införa särskilda rot-avdrag för skolor. I de rödgrönas alternativ är rot-avdragen tillfälliga och ska avvecklas, okänt när.

Uppgörelsen innebär kompromisser för de partier som ingår. Socialdemokraterna ville höja bensinpriset med ca 20 öre, inte de 49 öre som det här alternativet innebär. Miljöpartiet ville höja med två kronor på sikt.

Man kan tänka sig att det blir debatt i båda lägren om för stora, respektive för små höjningar, men helheten i oppositionens förslag är ju ännu inte presenterad.

De rödgröna kommer att peka på att regeringens olika partier både höjd koldioxidskatten under mandatperioden, och talat om att höja den ytterligare.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista