Utredning om Knutbymord dröjer

På måndagen har kriminalpoliser, åklagare och rättsläkare varit i Knutby och genomfört rekonstruktioner i den häktade pastorns bostad. Syftet är att försöka få fram fler detaljer om hur hans senaste fru dog men också hur hans förra fru dog. Hon hittades död i husets badrum 1999.

– Det är ju så att åklagaren har i ett tidigt skede beslutat att dödsfallet  från 1999 ska utredas och kontrolleras lite närmare och man har gått igenom alla handlingar och sedan har man tittat på plats lite grann om vad som framkom vid undersökningen då och vad som är känt så här långt. Det säger Christer Nordström som är Uppsalapolisens presstalesman.

När tror du att ni kan säga något mer om det tidigare dödsfallet?

– Ja det är för tidigt att ha någon uppfattning om det.  Nu har undersökningar gjorts på plats och nu ska det till några anlyser, så det kommer säkert att dröja en vecka eller två innan vi kan ha någon uppfattning i det ärendet, säger Christer Nordström.

Utredningen växer
Utredningen om mordet och mordförsöket i Knutby, växer och omfattar också en granskning av hur pingstpastorns förra fru, dog.

Hittills har cirka 100 personer hörts av polisen och 15 polismän arbetar med att analysera alla förhör, medan tre förhörsledare har ansvar för var och en av de häktade. De häktade väntas också begäras omhäktade senare denna vecka.

Pastorn kritiserar utredningen
Den 32-årige pastorn säger via sin advokat Ola Nordström att han tycker att tempot är lågt i utredningen, eftersom han själv inte har förhörts på flera dagar och han vill reda ut anklagelserna. Han säger att han är helt oskyldig.

Men polisen förnekar att det skulle gå långsamt. Polisen väntar också på en rad provsvar, bland annat från SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium. Christer Nordström säger att mycket arbete kvarstår.

– Ja, det är en mängd frågetecken som fortfarande finns kring händelseförloppet och många andra detaljer. Och egentligen handlar det kanske om flera månaders arbete innan det här är klart, säger han.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".